't Salland Coaching

Klimaatrisico’s in Nederland: weten we genoeg?

Klimaatverandering is geen abstract begrip meer. Dagelijks zien we op het nieuws de gevolgen, van hittegolven tot wateroverlast. Maar wat betekenen deze veranderingen concreet voor Nederland? En welke risico’s lopen we op lokaal niveau?

Zes jaar geleden hebben we met stresstesten en klimaateffectatlassen in kaart gebracht waar het water stijgt, waar het warmer wordt en welke gebieden gevoelig zijn voor droogte. Dat gaf waardevolle inzichten, maar vooral op het gebied van overstromingen en wateroverlast. De bredere maatschappelijke impact – bijvoorbeeld de gevolgen van hitte en droogte – bleef onderbelicht.

Gelukkig heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) hier vorig jaar een belangrijke stap in gezet door de maatschappelijke risico’s op nationaal niveau in beeld te brengen (rapport PBL 2024). De uitdaging is nu om deze inzichten door te vertalen naar het lokale niveau. Want hoewel we inmiddels veel informatie hebben, is het vaak lastig om overzicht te houden en prioriteiten te stellen.
Toch merk ik dat er weinig animo is om deze uitdaging aan te gaan. Logisch, want tijd en budget zijn schaars, en zonder een duidelijke opdracht krijgen andere onderwerpen vaak voorrang. Bovendien is de beschikbare informatie zo omvangrijk dat het moeilijk is om te bepalen waar te beginnen.

Toch zie ik kansen. Met de gegevens van het PBL en andere studies kunnen we ook lokaal de klimaatrisico’s goed inschatten. Maar inzicht alleen is niet genoeg – we moeten ook kijken naar het handelingsperspectief. Welke informatie helpt bij het maken van keuzes voor maatregelen? Wat kunnen we wél beïnvloeden? We kunnen immers geen regen toevoegen in droge periodes of de luchttemperatuur verlagen.

Deze aanpak vraagt om samenwerking, denkkracht en rekencapaciteit. Als genoeg mensen en regio’s zich aansluiten en er financiële middelen beschikbaar komen, kunnen we iets ontwikkelen dat voor iedereen bruikbaar is. Zo krijgt een tweede stresstest echt meerwaarde.

Wil je meedenken of meedoen? Neem dan contact op!